12 januari 2018

Reviderad färgläsning

Under senare delen av höstterminen så reviderades skolans färgläsningssystem för att bli tydligare och bättre för elever, pedagoger och föräldrar. Det finns nu sex färger och  dubbelfärgerna( tex. blåröd m.m.) är borttagna. Varje färg har flera kriterier bland annat  meningsbyggnad, meningslängd, sidantal, stavning m.m. Kriterierna är kopplade till skolverkets bedömningsstöd som innefattar bland annat avkodning, automatisering och läsförståelse. Inom varje färg ligger nu ett större spann med böcker, vilket gör att det finns t.ex lättare blå och svårare blå. 

Vi kommer under de närmaste veckorna att ge eleverna deras nya färgprick. Viktigt att veta är om man hade blå förut, men får grön nu så innebär inte det att man har gått bakåt i läsutvecklingen. Det handlar helt enkelt om att kriterierna för varje färg har reviderats.

Vår bibliotekarie Magnus har under veckan informerat barnen i klasserna om den "nya" färgläsningen. I våra klassrum kommer förgläsningsstegen och kriterier att sättas upp.