9 februari 2018

Bakverk med många namn

Hetvägg, fettisdagsbulle eller fastlagsbulle? Vår kära semla har onekligen många namn och numera även många olika smaker och utseende. Vi har pratat om den ursprungliga semlans bakgrund, dess namn och sett film när semlor bakas. Årets fettisdag infaller nästa vecka, den 13 februari och då kommer flera miljoner semlor att ätas i Sverige!






Ordburkar

Idag har vi fyllt burkar med substantiv på ett kreativt och roligt sätt.
Titta här så fina våra ordburkar blev!




I










Substantiv

På svenskalektionerna har vi börjat att prata om ordklasser. Vi lär oss just nu om substantiv och har bland annat pratat om att man kan böja orden i bestämd och obestämd form, singular eller plural och konkreta eller abstrakta substantiv. 


 

8 februari 2018

Faktatexter

Vi börjar blir klara med våra faktatexter om rymden. Snart kommer ni se flera fina collage på väggarna i skolan!


7 februari 2018

Skådespel

Hur rör sig solen, jorden och månen i förhållande till varandra? Eleverna fick i uppgift att dramatisera detta i grupper om fyra där rollerna var solen, månen och jorden. Den fjärde pesonen var filmansvarig och skulle filma den lilla teatern när gruppen tränat så att de kände sig säkra. Vilken rolig uppgift som eleverna tog sig an med stor entusiasm. När alla var klara så var det dags att redovisa och alla grupper fick visa sin film. Klurigt att den person som var jorden både skulle snurra runt solen och samtidigt snurra runt sin egen axel. Vi hade snurriga barn kan vi lova😃Barnen tyckte också att det var enklast att spela sol, för den är ju helt stilla. De som spelade månar hade fullt upp med att hänga med i jordens snurriga tempo. Superkul tyckte de flesta. Så här såg lektionsutvärderingen ut i en av klasserna:









Stjärnbilder

Den här veckans NO-lektion handlar om stjärnbilder och stjärntecken. Efter en kort genomgång fick våra elever i uppgift att rita sitt eget stjärntecken. Lite pilligt var det allt men nyttigt att träna på att dra raka streck med linjal.






6 februari 2018

Skattjakt

Nu ska vi gå på skattjakt! Superkul tyckte barnen när vi idag tränade ytterligare på väderstrecken. Uppdraget var att hitta två skatter genom att följa skriftliga instruktioner. Klurigt och kul!






I







Sagoporten

Visst låter det fantastiskt med en sagoport! På bilden är våra elever illustratörer till några olika texter. Först väljer man text och inspirationsbild och sedan börjar man att skissa. Inga bilder är färdigritade än men vi lovar att visa upp några exempel när det är klart.










5 februari 2018

Väderstrecken

Vårt arbete med världskartan fortsätter och idag har vi pratat väderstreck. Åt vilket håll är norr? I vilket väderstreck går solen upp och ner? Vilka yrken behöver kunna väderstrecken? Vad använder man för att ta ut väderstrecken? 

Ja frågorna var många och vi lärde oss en massa nytt. Vi arbetade med två arbetsblad där man bland annat behövde titta på en världskarta för att ta reda på svaren. Vi tränade även väderstrecken på våra lärplattor.









Division

Vårt arbete med division fortsätter. Så här kan en arbetsgång för eleverna se ut.
Först tränar vi i vår mattebok.






Därefter övade vi på våra lärplattor.




För att tillsist parvis spela spel.