20 april 2018

Vår vilda fyrbenta vän

Ledtråden gav upphov till många djurgissningar och flera gissade rätt. Till många elevers förtjusning har vi idag pratat om hästar! Se bara så mycket fakta vi fick!
































19 april 2018

Talen upp till 1000

Talen upp till 1000 jobbar vi med på en del av våra matematiklektioner just nu. 
Vi tränar på talraden fram och tillbaka för att bli säkra och det gör vi på olika sätt.

Talens grannar.......lite klurigt var det allt.


Prick till prick och här gäller det att hålla tungan rätt i munnen minsann!


I matteboken 


På våra miniwhiteboards skriver vi tal som läraren säger t.ex så här:
Det här talet har sex hundratal, noll tiotal och ett ental.










Skorpion

I myten om Orion blev Orion jagad av en enorm skorpion. Enligt myten är det den skorpionen som vi  kan se på natthimlen i form av skorpionens stjärnbild. Numera kan vi också se skorpionen i våra elevers ritböcker!









18 april 2018

Nu är de äntligen här!

Våra efterlängtade fjärilslarver är äntligen här. Vid lunchtid idag kom leveransen och idag eller imorgon ska alla elever ha fått en egen larv. 
För att något ska kunna leva behövs till exempel tillgång till syre, vatten, mat, rätt temperatur och skydd. Våra fjärilslarver äter en växt som heter malva. Den har gröna blad och rosa blommor. Barnen fick känna på lite mat och de tyckte att den var geggig, mjuk, blöt och kall. De tyckte också att maten luktade lite äckligt.





Efter en stund delades larverna ut, en larv till varje elev. Vi pratade om hur vi skulle sköta våra larver och det är viktigt att ta väl hand om de små insekterna. Nästan varje dag kommer vi sedan att dokumentera larvens utveckling då det är en av förmågorna vi tränar under detta NTA-tema. 














17 april 2018

Ballong, ugn, kringla, anka........

........klänning, ja det var några av orden som vi har sorterat in i rätt ng-ljudshink. Det var bra stavningsträning att sortera för att bli säker på ng- ljudets stavningsregler. Vi har också jobbat vidare i våra ng-ljudshäften och tittat på ett avsnitt ur livet i bokstavslandet som naturligtvis handlade om...........ja ng-ljudet så klart.😃








Parläsning

Under den här veckan startar alla våra tvåor med parläsning. I par väljer man en bok som man läser högt för varandra. Den som inte läser högt måste följa med i texten och hjälpa till om det behövs eller säga till om kompisen råkar läsa fel. Efter första lästillfället var eleverna jättenöjda och tyckte att det var ett roligt sätt att lästräna på.

















16 april 2018

Myten om Orion

Ett av målen i arbetet med myter är att kunna återberätta en myt. Vi pratade först om olika kvaliteter på återberättande. Till vår hjälp hade vi en trappa. Vi vill så klart komma så högt upp som möjligt i trappan.
Efter det såg vi en film som handlar om jägaren Orion.
Myten berättar historien om Orion, Artemis, Apollon och Gaya. Vi fick veta varför vi kan se stjärnbilderna Orion och Skorpionen på natthimlen. När vi sett myten visade vi hur man gör när man återberättar. Vi utgick från tio bilder från filmen och återkopplade till trappan som vi inledde lektionen med. Nästa steg blev att eleverna parvis la samma bilder i rätt ordning och återberättade för varandra.




Till sist målade vi stjärnbilderna från myten.











NG-ljudet

Fram till sommarlovet kommer vi att jobba med stavning och först ut är NG - ljudet. 
Vi har pratat stavningsregler.







Vi har tränat gemensamt på olika sätt, bland annat genom att leta ord i en bild.
Kolla här!