8 juni 2018

Jordens längsta byggnadsverk

Vet ni svaret? Javisst är det kinesiska muren! Det var ämnet för veckans Grej!



















Utvärdering av år 2

Våra elever är vana vid att utvärdera. Vi utvärderar allt från raster, trivsel, arbetssätt, kunskaper, lärarens sätt att lära ut till ett helt läsår som i det här fallet. Den här sista utvärderingen kommer vi kanske göra lite olika i klasserna men alla kommer vi att utgå från kort med frågor på. I en av klasserna fick eleverna dra ett kort och skriva ett svar. Om man hann fick man dra flera kort. De elever vars utvärderingar vi fotat har gett sitt medgivande till att vi lägger ut här på bloggen.



















7 juni 2018

Jämförelse av grekisk och nordisk mytologi

Det börjar bli dags att runda av ett väldigt intressant och roligt arbetsområde, mytologi. Det som återstod att göra idag var att fundera kring vilka spår vi kan se runt omkring oss från den nordiska mytologin. 


Det finns många fler spår än dessa, fråga gärna någon i klasserna!

Sedan jämförde vi den grekiska och den nordiska mytologin i ett venn-diagram. Först skulle man tänka själv och efter det gick vi ihop tre och tre och hjälptes åt. Till sist gjorde vi jämförelsen gemensamt.











Vinklar

Idag har vi tränat på att känna igen tre olika sorters vinklar, räta, trubbiga och spetsiga. Först såg vi en film som förklarade att en vinkel är området mellan två strålar. Efter filmen arbetade vi i matteboken och därefter på våra lärplattor.









5 juni 2018

Mäta

Under de allra sista skoldagarna kommer vi repetera hur man gör när man mäter med linjal. Till att börja med gäller det att lägga linjalen pt rätt håll och att hålla fast den stadigt.


Det är en del nya begrepp vi ska lära oss, punkt, linje, stråle och öppen polygon.









Slut för idag...

... tack för idag.
Idag har vi läst det allra sista kapitlet i ”Diamantjakten” efter läsningen gjorde vi en rebus och löste korsord.









4 juni 2018

Volym, liter och deciliter

När vi blandar saft eller bakar stöter vi på måttenheterna liter och deciliter. Under mattelektionen idag har vi pratat om och räknat med dessa begrepp. Först såg vi en film där vi fick förklarat för oss att det går 10deciliter på 1 liter och att dessa begrepp förkortas med l och dl. 


Efter genomgången fick barnen öva vidare i boken och det blev också lite repetition av tiokamraterna! 





Tors fiskeutflykt

Idag har vi läst och tittat på myten om när Tor och jätten Hymer begav sig ut på fiskeutflykt och fick den stora midgårdsormen på kroken. Vilken kamp det blev! Vem som vann kampen får era barn berätta.
Vi arbetade med en lucktext och sant eller falskt meningar efter att vi hade läst myten.
Som avslutning fick barnen en målarbild att limma in i sina SO böcker.