2 februari 2018

Grej of the day

Veckans ledtråd var
Det var klurigt! Gissningarna var många och rätt svar var:
Vet ni vem som vann den allra första tävlingen 1958? Det var faktiskt Alice Babs med sången ”Lilla stjärna”. Vi gav lite kuriosa kring festivalen och tittade på ett klipp från 1985 när Lill Lindfors tappade kjolen inför en miljonpublik!
Våra elever har sett Sveriges alla Eurovision Song Contest-vinnare och de vet nu varför vi valde sångfågel som ledtråd. Vi passade också på att se Daniel Norbergs parodi från förra året. Det är härligt att skratta tillsammans!







1 februari 2018

Substantiv

Just nu handlar det om substantiv på svenskan. Det har ni kanske märkt på veckans läsläxa där eleverna ska leta efter substantiv i texten. Vi har bland annat letat efter substantiv i en bild och barnen har skrivit ner dessa med sin allra finaste handstil.









Faktatext rymden

Vi är i full gång med arbetet att skriva egna faktatexter om ett valfritt ämne. Temat för alla texter är att de ska handla om rymden. Precis som vi brukar göra har vi en arbetsgång som eleverna ska följa.
Vi har valt NE Junior som källa till texten. Eleverna har läst och tagit ut nyckelord. Det är ganska klurigt. Vad är egentligen viktigt? Hur skriver man kortfattat? Förstår jag själv vad jag skrivit för nyckelord?







När nyckelorden är skrivna ska faktatexten skrivas i Skolstil. Därefter ska man kontrollera sin text med checklistan innan den kopieras och klistras in i Pic collage. Resultatet ska alltså bli en plansch med den egna texten, rubrik, källa och en bild som är tillåten att använda. Vi visar några av de färdiga planscherna i ett kommande inlägg.

31 januari 2018

Laborativt med division

Ett nytt räknesätt introducerades i veckan. Division. Först såg vi en film som förklarade hur vi skulle göra. Sedan arbetade vi praktiskt med plockisar och kaffebönor. Dela 12 godisbilar i två lika stora högar. Hur många godisbitar blir det i varje hög? Dela sedan lika i tre högar, i fyra högar. 
Hur många tallrikar behövs om du har 12 knappar och på varje tallrik ska det ligga 3 knappar? (Här kan man tänka, hur många gånger går 3 i 12?)
Vi pratade också om sambandet med multiplikation och hur man skriver detta på mattespråket. 12/2= 6. Täljare/nämnare = kvot.
Det blev ett roligt sätt att bekanta sig med det nya räknesättet. 






30 januari 2018

Bokfestival

Nu är Harvestadsskolornas bokfestival igång passande nog i melodifestivaltider. Varje vecka tävlar sju bokbidrag och elevens röstar på sin favorit. Det kommer att vara tre deltävlingar, andra chansen och final. Om några veckor kommer kommer vinnaren att koras. Bidragen finns att skåda i biblioteket. 


















Vi utforskar världskartan

Titta här har jag varit! Jag har hittat ekvatorn! Vad många länder det finns i världen! Här är mitt hemland! Vad mycket hav det är på kartan!

Så här lät snacket på dagens SO lektion. Stor nyfikenhet och härligt engagemang! Att utforska världskartan är spännande och lärorikt.







29 januari 2018

Solsystemet

Om vi kan försöker vi att koppla ihop ritskolorna med något vi arbetar med. Därför blev temat för veckans ritskola vårt solsystem.





Bildrättigheter och källhänvisning

I samband med vårt arbete om rymden passar vi på att repetera hur man söker efter bilder på nätet som man får använda. Vi pratar också om vikten av att ange vilken källarna tagit informationen och varför man måste ange den. Till vår hjälp har vi vår fokusbibliotekarie Magnus som kommer till klasserna och visar och förklarar.