9 november 2018

Häxor

Spännande innehåll på dagens Grej of the day!















Vi förbereder vinterljus

Den 28/11 äger årets Vinterljus rum. I veckan har vi börjat förbereda en del,av det som ska visas upp. Identitet är ett genomgående tema för oss på skolan det här läsåret och vi pratade inför skapandet om självförtroende och självkänsla.

Vi är alla värdefulla och ska försöka vara snälla mot oss själva. Därför gav vi oss själva en present. En vacker ljuslykta gjort med decoupage och dekorerad med ettbarnspolitiken med pärlor på. Fem pärlor som betyder fem olika saker.


Det var så fint att se alla elevers engagemang i skapandet. Lyktorna är inte helt färdiga än men det kommer de att vara den 28:e när det är Vinterljus!


























8 november 2018

Mattestationer

Veckan efter lovet har vi börjat nöta multiplikation igen. Vi kommer att under nästa vecka jobba intensivt med tabellerna 6 och 8. Därefter kommer alla tabeller att nötas och vi uppmanar alla att öva extra hemma! 
Under veckans stationsmatte har vi jobbat med lite olika uppgifter. 


En station var problemlösning. Barnen tränades att visa sin uträkning, en del valde att visa genom mattespråket och andra genom att till exempel rita en bild. Till sist är det viktigt att skriva svar, med rätt enhet.


En annan station var att beräkna omkrets av olika figurer och till hjälp har vi introducerat omkrets med hjälp av en liten myra. Denna myra ska ta sig om figuren. Hur långt går myran? Addera till sist alla längder!




En tredje station var den här veckan att lägga ett multiplikationsdomino och den sista stationen öva multiplikationstabellerna på spel på ipad. 


Vi tror på att det är roligt att lära sig om undervisningen är varierande och att vi lär om vi får göra på olika sätt. Stationsmatte är en sådan lektion med varierat innehåll och barnen uppskattar det verkligen! 








. ? !

Eftersom vi tränar skiljetecknen punkt, frågetecken och utropstecken lite extra den här veckan så passades vi på att öva i samband med att vi förhörde läsläxan. Eleverna arbetade parvis med meningar, frågor och utrop från texten som varit läxa. Alla meningar saknade skiljetecken. Uppgiften var att lägga meningen under rätt skiljetecken.





7 november 2018

Slutläst i Den magiska kappan

Vi vågar nog påstå att Katarina Genars bok Den magiska kappan” har blivi en av allas favoritböcker! Boken är förträfflig att läsa högt och samtalsämnena utifrån boken oändliga. Vi har lagt mycket tid på att bearbeta boken, ibland muntligt och ibland skriftligt. Boken är spännande och sorglig och bokens slut fick mångas ögon att bli blanka. 













Skiljetecken

På svenskan så tränar vi på våra tre vanligaste skiljetecken punkt, frågetecken och utropstecken. Vi tränar bland annat på texter där skiljetecken och stora bokstäver saknas. 

Först arbetar man själv med texterna.


Sedan jämför man och diskuterar texterna med en kompis.


Till sist går vi igenom texterna tillsammans i helklass.



Slutligen tränar man vidare i sitt arbetshäfte.



6 november 2018

Multiplikation

Nu kör vi på med alla multiplikationstabeller upp till 10, så öva gärna hemma föra att bli snabb och säker. Vi spelade fågelspelet som tränar tabellerna på ett roligt sätt.








Vi löser socker i vatten!

Veckans NTA-lektion fokuserar på begreppet löslighet då eleverna får lösa strösocker och en sockerbit i vatten för att undersöka vilket som löses upp snabbast. 

Vi börjar med att undersöka strösockret och sockerbitens olika egenskaper genom att observera och diskutera i mindre grupper samt i helklass. Vi fyller tillsammans i deras egenskaper i en gemensam tabell på tavlan.







Innan vi löser upp sockret i vattnet får eleverna göra hypoteser för vilket socker de tror kommer lösas upp snabbast och vaneförbrytare. Eleverna får sedan blanda de två fasta ämnena i varsitt vattenglas, samtidigt som de observerar vad som händer samt tar tid. 







Vi avslutar lektionen med en gemensam diskussion samt att eleverna får göra varsitt arbetsblad där de får rita och skriva vad som hände och varför.