19 januari 2018
Faktatext om månen
Vi fortsätter vårt arbete med faktatexter och i veckan har vi lärt oss mer om månen. Vi läste en faktatext tillsammans och tränade gemensamt på att plocka ut nyckelord. Var och en fick sedan skriva egna faktameningar om månen med hjälp av nyckelorden. Nu börjar vi verkligen att få kläm på det här med nyckelord!
Fängslande ö
Klurig ledtråd, eller hur!? Ordet fängslande kan ju ha flera betydelser, något vi diskuterade när vi gav ledtråden i måndags. Rätt svar var Alcatraz, fängelseön utanför San Fransisco. Man kan definitivt säga att eleverna var fängslade när vi berättade och såg film om fängelset! Det var en intressant och uppskattad Grej of the day.
17 januari 2018
Färger på engelskalektionerna
En dag i veckan har våra elever engelska med Madelene. Den här veckan är temat colours, färger på engelska. Barnen fick bland annat läsa och måla dessa bilder i olika färger.
Månen
Vi fortsätter vårt arbete om månen. Som läsläxa den här veckan har barnen olika faktatexterna om månen och på NO-lektionerna har vi i veckan sett film om månen och pratat om typiska ämnesbegrepp som atmosfär, omloppsbana, gravitation, kratrar m.fl.
Vi jobbade sedan med ett arbetarblad tillsammans för att se om vi kom vad begreppen betydde. Nästa vecka lämnar vi månen och går vi vidare och arbetar mer med jorden.
16 januari 2018
Faktatext om Tellus
Ett av målen i arbetsområde Globen är att kunna skriva en faktatext med hjälp av nyckelord. Vi läste först en text tillsammans.
Därefter pratade vi om nyckelorden och tränade muntligt på att formulera faktameningar. Efter det var det dags att skriva. När vi skrev passade vi på att prata om hur man skriver i en skrivbok. Våra elever är ju vana att skriva på lärplattan så det här med rader och marginaler är ganska nytt för oss.
Till sist illustrerade vi texten med bilder som skulle målas i rätt färger. Vi pratade också om planetens fördelning av land respektive vatten och fyllde i ett cirkeldiagram.
Google earth
Med hjälp av appen Google earth undersöker vi vår planet och det är riktigt kul tycker våra elever! Vi pratar geografiska begrepp som t.ex norra och södra halvklotet, ekvator, världsdel, världshav och glob. Vi kunde konstatera att det är mer blått än grönt och brunt på klotet så vi kan förstå varför vår planet kallas Den blå planeten.
Mest spännande var nog att söka på för oss betydelsefulla platser som skolan och bostaden. Många valde också att söka på platser vi pratat om på Grej of the day t.ex. Mount Everest och Konungarnas dal i Egypten.
15 januari 2018
Kommutativa lagen
Den kommutativa lagen känner eleverna igen från år 1 då vi pratade om att termerna i en additionsuppgift kan byta plats med varandra och att summan ändå blir densamma. Nu handlar det om multiplikation och då gäller samma sak, faktorerna kan byta plats och produkten blir ändå densamma.
Detta har vi tränat på idag. Vi har också tränat på tabellerna i spelet kuljakten på våra lärplattor.
Handstil
Nu har vi introducerat hur alla bokstäver skrivs när man formar dem med pennan och de allra flesta elever har hunnit att träna på dem. Nu återstår repetition för de som glömt och lite finjustering för de flesta för att få till bokstäver med hög kvalitet.
Idag har vi låtit våra elevers texta några ord för att de själva ska få tycka till om sitt skrivande och för att vi ska kunna lägga upp den fortsatta skrivträningen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)