8 mars 2019

Färgglada bitar

Pussel? Plus plus? Lego? Klasserna hade flera rimliga gissningar och visst fanns rätt svar bland dem!
Vårt berättande började 1932 när snickaren Ole Kirk Christiansen började tillverka träleksaker och slutade med öppningen av Legoland 1968. Dessutom berättade vi lite spännande och intressant fakta om lego. Visste ni att världens dyraste legobit är gjord i 14 karat guld och kostade 176.500 kr! Efter presentationen såg vi en film på engelska om legots historia.




Precis som vanligt antecknade eleverna under presentationen. 











7 mars 2019

Netikett

Vår Fokusbibliotekarie Magnus har i veckan introducerat ett arbetsområde om Netikett,  som kommer att löpa under resten av terminen. Netikett arbetet handlar huvudsakligen om hur man är och beter sig på nätet och i sociala medier samt vilka regler som faktiskt finns. I upptakten av detta viktiga arbetsområde så fick barnen göra en digital enkät som Magnus först gick igenom. Eleverna fick svara på frågor kring internetandvändning på olika sätt.
För att komma åt enkäten fick alla först scanna in en QR kod. 







När alla hade svarat så tittade vi på resultatet vilket ledde till en intressanta diskussioner. Hur mycket tid spenderar man med en dator, telefon eller Ipad? Vad är lagom tid? Vad är det man gör på nätet? Kan man lita på allt och alla på nätet? Varför finns det åldersrekommendationer på spel? 
Ja, både frågor svar och åsikter lyftes fram.














6 mars 2019

De mäktiga fem

Under kommande tekniklektioner kommer vi arbeta med de mäktiga fem, de fem vanligaste enkla maskinerna. Hjulet, hävstången, skruven, kilen och det lutande planet.

Den här veckan blir eleverna presenterade för de mäktiga fem och deras egenskaper. De får också göra varsin bok där vi under kommande lektioner kommer samla bilder och fakta.






Tangram

Vi fortsätter att repetera diverse olika uppgifter på matten. Vi plockade också fram Tangram-pussel vilket uppskattades. Det var full aktivitet och fint att se gott samarbete mellan eleverna.













5 mars 2019

Vi motionerar!

Den här veckan arbetar vi vidare med kropp och hälsa på No:n och fokuserar på motion. Vi börjar med att diskutera vad motion är och varför vi behöver motionera. Eleverna får anteckna alla sätt de gillar att röra sig på och ge varandra tips. 





De får sedan i par komma på en gemensam övning som de ska göra i helklass under 1 minut. 
Efteråt får de anteckna hur det känns i kroppen.



Eleverna får sedan i samma par läsa en text om motion och göra ett arbetsblad.








Faktatext om Björnen

I veckan skriver vi faktatexter om björnen. Först så läser varje varje elev en kortare faktatext om björnen och sedan samlas texterna in. Efter det så får man en lapp med nyckelord och med hjälp av dessa är det bara att sätta igång skrivandet. 






Titta vilket härligt resultat!






4 mars 2019

Time

Nu är det dags för ett nytt område på engelskan, time. Vi arbetar med klockan, månader och veckodagarna. Den här veckan fokuserar vi på klockan och börjar med att gå igenom hur man frågar vad klockan är och hur man svarar. 



Vi går även igenom hur man säger olika klockslag på engelska, exempelvis halv, kvart över och kvart i.
Eleverna får sedan i grupper arbeta med en liten klocka och träna på det vi gått igenom. 





Avslutningsvis får de enskilt arbeta med några arbetsblad som handlar om klockan och månaderna. 







Spel, spel, spel

Repetion är kunskapens moder sägs det ju och våra små whiteboardtavlor är fenomenala till snabba, enkla repetitionsuppgifter.
Spel är också bra sätt att repetera huvudräkning. Alla par började med samma spel.
Sedan kunde paren välja bland några olika.