1 december 2017

Marvinter lucka 1

Förväntan och spänning låg i luften idag när vi lyssnade på första avsnittet av radions julkalender Marvinter. Precis som förra året så har vi en liten bok som vi dokumenterar i på olika sätt till varje avsnitt. Idag fick man lyssna och måla en målarbild av huvudpersonerna. Fösta avsnittet kastade oss in i handlingen där Hugo och farmor åker tåget norrut mot ingenstans för att ta in på tomten Yngve Gråspiks pensionat. Samtidigt som vi lyssnade så passade vi på att tända första ljuset i vår adventsljusstake. Åhhh så mysigt tyckte alla! 
Eftersom vi inför varje nytt avsnitt förutspår handlingen i en klassdiskussion så önskar vi att man undviker att lyssna i förväg hemma😃









Adventskalendern

Visst visst var det adventskalendern som veckans Grej of the day handlade om. Vi såg klipp från tv-julkalendern 2009, året som våra elever föddes och trailern för årets tv- julkalender. 









30 november 2017

1 december - vi klär oss i rött!

Precis som tidigare år önskar skolans elevråd att vi kommer klädda i något rött imorgon för att uppmärksamma att det är första advent i helgen. 
Tomteluvor går också bra att komma i!
Det är så klart frivilligt!


Dubbelteckning

Ett mål för flera av våra elever är att lära sig vokalerna. Nu tränar vi inte bara på att rabbla dem och på att veta vilka som är hårda respektive mjuka utan nu tränar vi dubbelteckning. Om vokalen är lång (låter som i alfabetet) följs den av en konsonant, om den är kort (om den studsar brukar vi säga) följs den av två konsonanter. Vi lyssnar på vokalerna och tränar på ord som te.x. glas - glass, tal - tall.




29 november 2017

Vinterljus

Vilket härligt vinterljus vi har haft idag. Tack alla fina elever som har planerat, skissat och skapat alla fina ljusinstallationer. 
Här kommer en bildbomb både i ljus och mörker.




































Vackert till advent

Nu har elevernas fina luftballonger tagits hem och istället pryder dessa vackra stjärnor våra fönster.
Vi övade oss på att följa instruktioner när vi vek stjärnorna. Många tyckte att det var roligt och vi såg flera som fortsatte tillverkningen av stjärnor på eftermiddagen på fritids. Det är kul när våra elever blir inspirerade!




`





28 november 2017

Teknikläsning

Idag introducerades teknikläsning för våra klasser. Teknikläsning är en träning av läsflyt. Vi samtalade mycket kring läsning och vikten av att läsa.


Eleverna är vana vid att läsa läslistor sen åk 1, men nu skulle vi alltså läsa i par. 
Såhär går det till att teknikläsa: 
Efter lunch läste vi! Jätteroligt och bra lästräning helt enkelt! 





Snögubbar

I väntan på riktiga snögubbar har vi skapat snögubbar på bilden. Vi tränade olika tekniker. Först ritade vi snöflingor med oljepastellkrita som sedan målade över med vattenfärg för att få en effektfull och vacker bakgrund. Därefter skissade vi en snögubbe, klippte ut och limmade på bakgrunden. De blev jättefina!