22 mars 2019

Skriva en sammanfattning

”Lyckokakan” är en rolig och underhållande bok med en hel del igenkänning! Ett av de kapitel vi läst i veckan sammanfattade vi i våra läsloggar. Man kunde med fördel inleda meningarna med orden













Världens populäraste sport

Idag har det handlat om fotboll på veckans "grej" lektion. Vi har lärt oss mer om sportens historia, pratat regler, pratat herr och damfotboll samt tittat på " snygga" mål i olika filmklipp. Tänk att man redan år 300 f.kr. sparkade på läderbollar fyllda med fjädrar.


















21 mars 2019

Multiplikationsspel

Att spela mattespel och träna multiplikation på ett lekfullt sätt är ett skönt avbrott mellan att matteprov. 
Tärningsrassel, samarbete och härliga skratt!










Rocka sockorna!

Idag har hela skolan rockat sockorna. Vi hyllar olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter. FN har utlyst den 21/3 till Världsdagen för Downs syndrom och vi har pratat om vad Downs syndrom är. Vi har sett på film, skrivit, ritat och haft rastaktiviteter på rocka sockan temat. Här kommer dagen i lite bilder.






















Hävstången och skruven

Hävstången och skruven är de två maskiner från de mäktiga fem som vi arbetar med den här veckan. Vi börjar med att se på två filmklipp om de två maskinerna, där eleverna ges fakta om hur de fungerar och hur de används i vår vardag. 



Eleverna får sen läsa två faktatexter om maskinerna och plocka ut viktiga stödord från texten. Texterna och tankekartorna limmas sen in i elevernas böcker. 







De får även måla bilder till tankekartorna.




20 mars 2019

Lungor och matspjälkningen

På veckans no fokuserar vi på lungor och matspjälkningen. Vi börjar med att se på två korta filmer, ett om lungornas funktion och det andra som handlar om matens väg genom kroppen. 





Eleverna får sen placera in några av kroppens organ på en tom kropp, kroppar som de sedan klippte ut och som blev pynt till klassrummets fönster. 







Nästa vecka kommer vi lära oss mer om hjärtat ❤️

Runskrift

Visste ni att
~ de första runorna skrevs redan på 400-talet?
~ de runor som vi vet mest om började användas på 800-talets?
~ det heter bokstav för att de första runorna ristades in i trä, bokträ?

Detta är bara en del av allt vi lärde oss om järnålderns runor från filmen vi såg och texten vi läste. Vi passade också på att skriva lite egen runskrift.



















Mer netikett

Vi fortsatte vårt arbete med vett och etikett på nätet i veckan. Magnus, vår fokusbibliotikarie läste upp olika påstående som eleverna fick tycka och tänka om med hjälp av varsitt rött och varsitt grönt kort. Grönt betyder att det skulle kännas ok, rött att man skulle bli arg och/eller ledsen.


När alla hållit upp ett kort kopplat till aktuellt påstående diskuterade vi hur vi tänker. Vissa påståenden är bara fel och elaka, vissa är faktiskt olagliga.