26 oktober 2018

Gömd stad

Dagens Grej var klurigare än vanligt. De flesta trodde Atlantis.
Vi berättade om Vesuvius stora utbrott år 79 e.kr. som ödelade både Herculaneum och Pompeji.
Våra elever har blivit jätteduktiga på att skriva tankekartor samtidigt som de lyssnar på oss när vi berättar.





















Ryslig maskerad på skolan

Den sista skoldagen innan höstlovet hade vi rysmysig maskerad på skolan, frivillig givetvis. 
Det var både personal och elever som var utklädda. Här kommer en bildbomb! 













Även biträdande rektor, Veronica var utklädd... 





25 oktober 2018

Mysrys-matte

Vårt mysrys-tema återkommer i mycket av det vi arbetar med. Idag bjöd vi på ett antal olika matteuppgifter. Eleverna fick välja vilka de ville att arbeta med.









Saltkristaller på NTA lektionen

Under veckans NTA lektioner har eleverna arbetat med att jämföra och observera vanligt salt och saltkristaller. Eleverna började med att analysera sina petriskålar med saltvatten för att uppmärksamma förändringar.

Eleverna fick därefter jämföra saltkristaller med bordssalt. 


Eleverna avslutade med att fylla i ett arbetsblad där dem fick beskriva saltets förändringar före och efter avdunstning. 





Häxor med rysliga böcker

Halloween närmar sig och som vi tidigare skrivit på bloggen kommer läslovsutmaningen handla om att läsa en ryslig bok. I veckan har eleverna fått låna en ryslig bok på skolans bibliotek. Vi fortsatte arbetet med rysliga böcker med att pyssla ihop en läslig häxa som läser en ”ryslig” bok. Barnen fick se en film med instruktion hur de skulle göra, sedan satte vi igång med arbetet. Det blev fina resultat och häxorna sitter nu i våra fönster i klassrummen! 











24 oktober 2018

Halloween

Halloween är temat för den här veckans engelska. Vi börjar lektionen med att prata om månaden höst och lyssnar på en låt om årstiderna. Vi går sedan igenom uttalet på några typiska halloweenord som vi sedan jobbar vidare med. Eleverna får göra varsitt arbetsblad där de ska para ihop ord med bild.



Vi har även gjort en ritskola med syfte att följa engelska instruktioner där eleverna fick måla varsin ”pumpkin”.



Lektionen avslutas med ett halloween-bingo där alla ord vi arbetat med under lektionen finns med. 




FN-dagen

Idag den 24/10 är det FN-dagen. Det uppmärksammas såklart, som alltid, på skolan. 
Vi har i veckan sett ett bildspel och en liten film om FN som organisation och om barnkonventionen. Vi tittade på bilder och klurade tillsammans ut vilken av konventionerna som bilden skulle visa. Det blev många diskussioner och barnen är så kloka och visar sådan medmänsklighet i dessa samtal. 





Under morgonen av själva FN- dagen hade vi en sångsamling år 3-6 tillsammans med Andreas. Vi sjöng bland annat Harvestadlåten, Broder Jakob på flera språk, Tänd ett ljus och I natt jag drömde. 

Barnen fick sedan skriva och berätta om några rättigheter enligt FN:s barnkonvention. 




Vi målade även fredsmandalas. 



















Höstlov=läslov

På höstlovet som ju också går under benämningen läslovet så kan barnen delta i skolbibliotekets rysliga läsutmaning. Under denna vecka kommer alla treor få möjlighet att låna en ryslig bok med tillhörande rysliga arbetsblad. 
Här ser ni läsutmaningen:




22 oktober 2018

Rysligt värre...

Vår rysliga vecka startade idag med ryslig musik på morgonen i klassrummet.
Tillsammans med skolans tvåor skriver vi berättande texter på temat rysligt. Vi gör det i form av stafettskrivning. Tvåorna har börjat berättelserna och skrivit inledning och problem. Nu när vi tar över ska vi skriva lösningen och slutet.
För att komma på banan hjälptes vi åt att fundera kring Katarina Genars tips för att skriva spännande. Hon gav ju oss rådet att försöka ha med flera sinnen när vi skriver.
I par eller grupper med tre satte vi oss sedan och läste igenom tvåornas texter. Sedan pratade vi ihop oss i grupperna och skrev så tangentborden glödde!







Vi kommer att återkomma lite till det rysliga under veckan och hoppas få se många härliga ”mys-rysliga” små filurer på fredag! (Se information på Fronter)