26 april 2019

Programmering

Ett nytt område i skolans läroplan är datalogiskt tänkande, kodning och programmering. Under kommande veckor kommer våra lärarstudenter arbeta med programmering i våra klasser.
På bilden startar Jennifer upp arbetsområdet genom att visa vad som står i läroplanen och vilka mål vi har med arbetsområdet.


I klasserna diskuterade vi vad programmering är, vad som är programmerat i vårt samhälle och varför det har kommit till som ett nytt område i vår läroplan.
Ett första steg för att visa på hur exakt och tydlig man måste vara i sina instruktioner/kodningen visade Johanna på genom att låta eleverna programmera henne att rita en gubbe på tavlan.




Nästa steg var att följa en instruktion och därefter skriva en instruktion till en bild.





Eleverna visade stor entusiasm i arbetet så det kommer att bli roliga och härliga lektioner framöver tror vi!




Bokbytarbord

Idag har vi haft avslutning på bokveckan och bland annat så har eleverna fått möjlighet att byta till sig böcker på vårt härliga bokbytarbord. Det var full aktivitet, det bläddrades och lästes. Biljetter byttes mot nya läsupplevelser och och redan på första rasten var det flera som började att läsa i de nya böckerna.












Presentation med fingerdockor

Den här veckan har eleverna fått börja förbereda inför sina engelskapresentationer. Presentationerna ska innehålla områden de arbetat med på engelskan under hela 3:an och avslutas med en redovisning inför klassen. Presentationerna behöver inte nödvändigtvis handla om dem själva, syslöjdsgrupperna har nämligen i hemlighet skapat fingerdockor på slöjden, även till träslöjdsgrupperna.



Elevernas uppdrag blev att skapa presentationer till sina fingerdockor.









Vi fortsätter med detta även under nästa vecka! 

25 april 2019

Robotdiktatorn

Idag var Mittiprick-teatern här och spelade föreställningen Robotdiktatorn. Tema för pjäsen var demokrati och diktatur.







I en av klasserna utvärderades pjäsen så här




Högläsning på Bogestad

Våra elever har läst Lennart Hellsingböcker för år 1 på Bogestad. Eleverna satte sig i sina färggrupper tillsammans med ettorna i samma färggrupp. Hellsings texter är inte helt enkla, många kluriga tungvrickande ord. Våra elever klarade läsningen med bravur!














24 april 2019

Annorlunda

Lennart Hellsings dikt om den uppochnervända världen i staden Annorlunda blev en härlig läsupplevelse! Vad vill dikten egentligen säga oss? Vilka mönster ser vi i dikten? Vilka ord rimmar? Vilken rad i dikten tycker vi mest om! Spännande diskussioner innan vi illustrerade diktens fyra verser.









Bokmärken

Precis som under förra årets bokvecka så kommer skolan att ha en bokmärkestävling. Varje elev gör ett bokmärke och sedan får en annan klass rösta fram två bidrag som går till final. Bokmärkesfinalen går av stapeln nästa vecka och slutligen har vi en vinnare. 












23 april 2019

Bokvecka - Lenart Hellsing

Nu är vår traditionsenliga bokvecka igång. Temat i år är Lennart Hellsing, som skulle ha fyllt 100 i år. Vi började dagen med att lära oss så mycket som möjligt om Lennart Hellsing genom att titta på bildspel, filmklipp och läsa en text från websidan Barnens bibliotek. Efter läsningen fick eleverna svara på frågor om författaren.








Våra treor kommer under veckan att promenera upp till Bogestad och läsa Hellsing böcker för våra ettor. Vi tränar för fullt, för det är många tungvrickarramsor som vi ska läsa upp.












Vi konstruerar lekparker

Veckan innan lovet påbörjade vi området ”konstruera en lekpark” på tekniken. Eleverna fick då välja ut en av de mäktiga fem som de vill konstruera utifrån, då alla mäktiga fem går att hitta på en lekplats. De fick göra en skiss av sin planerade konstruktion och planera inför bygget.





Den här veckan får eleverna börja konstruera! Deras konstruktioner ska sen
sättas samman till fantasifulla lekparker.