13 januari 2017

Vad vi tycker om att göra på helgen, härliga hattar, höga torn och hängande halsband

På veckans ASL pass har vi skrivit om vad vi tycker om att göra på helgen som tillexempel att mysa, äta godis, sova länge och leka. På skapandestationen tränade vi oss på att följa en instruktion och resultatet blev en hatt i papper som sedan dekorerandes med fjädrar, paljetter och annat smått och gott. Vi tränade finmotoriken på parkeringen genom att pärla halsband i ett mönster samt bygga höga torn med kaplastavar.






12 januari 2017

Handla för en guldtia

Att välja en lämplig strategi för att lösa matematiska problem har vi arbetet med hela hösten och detta arbete fortsätter naturligtvis under våren. Varje vecka har vi problemlösning. Veckans uppgift var att handla för en tia i vår lilla affär. Man skulle komma på så många olika alternativ som möjligt. Många valde strategin mattespråket och en del valde att rita eller att använda laborativt material. 



Hulken

Spana in veckans ritskola! Så klart att vi ritade denna gröna superhjälte.






Värdegrundsarbete

Vår värdegrund och hur vi ska vara med/mot varandra arbetar vi med hela tiden. Ibland kan det dock vara bra att gå lite mer på djupet och det kommer vi att göra en period framöver. Den här gången pratade vi om "den gyllene regeln" som ju är universell. Vi såg en film som handlade om rättvisa. Efter filmen diskuterade vi dilemmat filmen lyfte och relaterade det till den gyllene regeln. Vi kommer se fler filmer framöver men också göra en del lekar och övningar i mindre grupper. Till vår hjälp kommer vi att ha Jessica M som började jobba hos oss på Harvestad vid terminsstarten.


11 januari 2017

Den magiska kulan

Idag skickade vi hem terminens första läsläxa. Efter en period med färgläsningsläxa innan jul så är vi nu igång med Den magiska kulan igen. Läsläxan kommer denna termin att vara från onsdag till onsdag. För att fräscha upp minnet på vad som har hänt med Asta, Bea och Cesar så fick barnen meningar som de skulle sortera i kronologisk händelseordning. En nyttig övning för att blicka bakåt, men nu ser vi fram mot den spännande fortsättningen.

Nu är det vinter!

På veckans NO har vi fortsatt vårt arbete med året och nu pratar vi om och lär oss om vintern. Vi har tittat på en film och tillsammans diskuterat vad som händer med natur och djur denna årstid. På klassrumstavlan växte en tankekarta fram och med hjälp av denna fick barnen skriva faktatexter om vintern.

10 januari 2017

Stationsmatematik med 10-kompisar


Idag hade vi fyra olika stationer på mattelektionen vilket uppskattades av eleverna. Huvudsyftet med stationerna var att öva 10-kompisarna på varierat sätt.


Med hjälp av dessa pärlormar kan man hålla koll på 10-kamraterna. Man delar helt enkelt upp pärlorna i olika kombinationer. Om man arbetar i par kan den ena i paret gömma ett antal pärlor i sin hand och kamraten ska säga hur många som är gömda.



Korlkeken är ett bra träningsredskap när man övar. Man tar först bort de klädda korten. Om man övar ensam kan man lägga upp ett kort i taget och säga dess 10-kompis eller så kan man para ihop alla 10-kompisar. Om man arbetar i par kan man turas om att hålla upp ett kort och låta kompisen säga kortets 10-kompis.


På en station fanns ett arbetsblad på vilket man övade.

Den fjärde och sista stationen fungerade som parkeringen när vi har ASL. Där skulle man räkna i matteboken. Det vi övar nu är öppna utsagor, eller vilken term saknas som man uttrycker det i vårt läromedel. Det kan vara lite knepigt för här gäller det att hålla koll på likhetstecknet!
Ex.
4 +   =  9          6 =    + 3
8 -     = 5          3 = 10 -





9 januari 2017

Först till blåbärssoppan!

Vi har spelat ett mattespel där vi har tränat på att räkna ut differensen/skillnaden. Två och två var det en kamp mot den varma goa blåbärssoppan. Subtraktionsträning på ett lekfullt sätt.

Välkomna tillbaka!

Åhhh vad härlig det var att träffa alla barn i ettan igen. Vi hoppas att ni alla har haft en skön ledighet och är redo för vardag igen. Vi är redo, förväntansfulla och ser fram emot ytterligare en termin tillsammans med era fantastiska barn.




Bild från Pixabay