20 januari 2017

Plojmeningar, pingviner, papegojor och pussel

Ur barnmun:
- Fröken, det har varit en perfekt ASL vecka , det passar ju för perfekt börjar på P.
Ja det har verkligen varit en alldeles perfekt ASL vecka. Innehållet på stationerna har verkligen skapat engagemang, glädje och träning. Tidigare i veckan visade vi skrivuppgiften på bloggen nämligen "plojmeningarna". Oj vad vi har skrattat och fnissat åt alla tokmeningar som vi har skrivit med hjälp av att slå en tärning.

Färgglada papegojor har vi skapat som nu pryder plastväggen utanför Lodjuret och Vargen. En härlig färgklick som man blir glad av i både hjärta och sinne.



Finmotorisk träning fick vi genom att skapa och klippa ut ett eget pussel.





Vi målade också en alldeles speciell målarbild med en liten pingvin som motiv. Det speciella med pingvinen avslöjade vi för barnen idag då de med hjälp av appen Quiver gjorde bilden tredimentionell och pingvinen fick liv. Åhh vilket intresse och engagemang det blev i klassrummet......härligt att se!







19 januari 2017

Nya begrepp

Vi lär oss nya matematiska begrepp hela tiden. Denna vecka har vi pratat om tiotal och ental när vi har arbetet med talen 11 och 12.

Viktiga samhällsfunktioner

I veckan har vi pratat om viktiga samhällsfunktioner såsom skola, polis, brandkår, sjukvård och äldreomsorg. Barnen i år 1 tycker mycket om att berätta och diskutera och det var många funderingar kring samhällsfunktionerna. Vad händer om polisen inte hade funnits? Var skulle alla gamla bo om det inte fanns äldreboenden? Vad gör en brandman förutom att släcka bränder? Var finns närmaste vårdcentral? 



Populära Pokémonen Pickachu porträtterad!












18 januari 2017

Vi skriver till en vinterbild

På svenskan skriver vi till en vinterbild och denna skrivuppgift använder vi som bedömningsunderlag för att se på styrkor och utvecklingsområden. Barnen får fyra rubriker att välja mellan och skriver sedan helt fritt till bilden. Antingen skriver man meningar eller så fantiserar man ihop en berättelse.


Vem har gått här?

 Vi fortsätter att prata om svenska däggdjur och fåglar på vintern. Denna vecka fokuserar vi på spår efter olika djur som man kan se i snön. Tyvärr försvann ju snön så vi kan inte gå ut och göra observationer, men kommer det snö igen så får vi vara spårdetektiver ute. Med hjälp av våra lärplattor surfade vi ut på sidan Unga fakta och väl där gick vi in på sidans spårskola. Barnen fick söka upp ett djur i taget och rita av dess spår. Vi gick även in på Radioapans spårskola och kikade på tassavtryck tillsammans. 

Titta på våra fina spår som vi har gjort!






17 januari 2017

Veckans ljud är Pp

Det är ju på fredagarna som vi brukar visa vad vi gjort på våra ASL-lektioner under veckan men vi måste bara tjuvstarta lite och visa vad man ska göra på skrivastationen! Det var nämligen så roligt och uppskattat!



Den ena i skrivarparet slår tärningen och läser upp ordet från första spalten som tärningen motsvarar. Den andra i paret skriver ordet. Sen slår man igen och väljer det ord som tärningen motsvarar i andra spalten och kompisen skriver. När man slagit tärningen fyra gånger har det bildats en riktigt knasig "plojmening"! På fredag får ni se hur tokigt det kan bli!