28 maj 2018

Balders död

Idag handlade dagens SO- lektion om den gode guden Balder som blir dödligt luttrad av den elake Loke. Vi började med att se en film om myten för att sedan läsa en text om samma myt. 

Odens son, Balder, var omtyckt av alla. När Balder drömde en mardröm om att han skulle dö bestämde hans mamma Friggs för att risa ut för att få alla, människor, gudar, djur och växter att lova att aldrig skada Balder. Loke blev svartsjuk och tog reda på om det fanns något som ännu inte hade lovat detta löfte och fick höra att misteln ännu inte lovat någonting. Men den var ofarlig så det gjorde ingenting. 
Loke lurade den blide guden Höder som tog sin pil och på lek sköt pilar mot Balder. Pilen träffade Balder och dödade honom. 



När barnen sedan skulle jobba med myten så fick de jobba med frågor på ytan, frågor där svaren finns i texten. Sedan fick de börja vara begreppsdetektiver. Vad menas med ordet mistel? Vad är det för något? Vad är en mardröm? Om barnen var osäkra fick de söka på ne.se för att få en enkel förklaring av ordet. 
Det var stort engagemang hela lektionen och barnen tyckte att det var både spännande och intressant.