27 september 2017

Detektiven Sally Smart

Under två veckors tid har barnen i färgrupperna fått gå ner till vårt skolbibliotek, där Magnus har berättat om bokgenren deckare. Vad är en deckare? Vad kännetecknar genren? Känner vi igen några detektiver? Har barnen läst någon deckare? Detta var frågor som diskuterades. 
Idag var det dags att lära känna den supersmarta detektiven Sally Smart. Sally driver en liten detektivbyrå, men har inte haft ett fall att lösa under en längre tid, men så plötsligt stormar en man in på Sallys kontor och skriker: Min hund Piffy är borta?


Ja, detta var upptakten på höstens svenskatema. Vi kommer att arbeta med deckare på olika sätt och vi kommer också att få gå i Sally Smarts deckarskola. Först och främst ska vi läsa klart fallet med den försvunna hunden Piffy, där barnen kommer att få vara med i textsamtalen och klura ut vem/ vilka som är skyldiga.

Efter att vi hade läst första kapitlet fick barnen vara läsfixaren konstnären. De fick skapa en inre bild av hur de trodde att Piffy såg ut, hur pälsen kändes, samt Piffys egenskaper. Barnen ritade den inre bilden och nästa steg blir att skriva en text som passar till.