13 juni 2019

💙 Tack för oss! 💙

Tack för fantastiska år tillsammans med Harvestadsskolans 09:or!
Vilken härlig och fin skolavslutning vi fick avsluta med.
Tack för oss och trevlig sommar!

11 juni 2019

Såpbubblor!

En av veckans sista lektioner blir en kombination av både no och teknik.

Eleverna får konstruera blåsinstrument till såpbubblor!

Vi börjar i klassrummet med lite teknik-fokus, där får eleverna konstruera olika modeller för sina blåsinstrument. 
De får använda piprensare, ståltråd, grillpinnar och sax. 







Sen blir det mer no-fokus och eleverna får gå ut och testa sina konstruktioner.












Sommarboken

Alla elever i år 1-5 får erbjudande om att delta i sommarboken som är skolans läsutmaning. Det är ju viktigt att hålla igång läsningen under sommaren......läsmuskler och läskondis.....ni vet. Årets läsutmaning är tre delar sommardrinkarna, läslogg och läsbingo. Deltar man i utmaningen så kämpar man dels i en klasstävling där klassen får inneha den  stora läspokalen under ett helt år. Dessutom har man individuellt chans att vinna en bok. Läsutmaningen är frivillig, men vi ser ju helst att så många som möjligt deltar. Under veckan får alla möjlighet att låna böcker på skolbiblioteket. Sommarbokshäftet lämnas in till klassläraren i augusti.
Vi hoppas att alla får härliga lässtunder i sommar!










10 juni 2019

Mot skogen!

Eftersom det regnade förra gången vi gick till skogen för att fira nationella proven gjorde vi ett nytt försök idag, och idag sken solen ☀️

Så på förmiddagen idag hade alla i årskurs 3 en trevlig stund i stora skogen med fika och massor lek 🌲













5 juni 2019

1854-Det stora bankrånet

Vi avslutar vårt arbetsområde Linköping med att lära oss mer om det stora bankrånet som ägde rum år 1854. Tänk att Sveriges största bankrån genom tiderna skedde i vår hemstad. Så spännande tyckte eleverna!








Slaget vid Stångebro och Linköpings blodbad

Året var 1598 och Sigismund var kung över både Sverige och Polen. Hans farbror, hertig Karl höll ställningen i Sverige medan Sigismund befann sig i Polen. Det blev en maktstrid mellan dessa herrar och det hela slutade med en stor drabbning nere vid Stångebrofältet i Linköping. Många människor och hästar miste livet vid det stora slaget i Stångebro, där hertig Karl stod som segrare. 
Hertig Karl såg sig sviken av ett par rådsherrar och dessa dömdes till döden för sitt svek. Först fängslades de, men efter två år skedde avrättningen på Stora torget i Linköping. Männen dödsdes genom halshuggning och detta kom att kallas, Linköpings blodbad. 

Även om det är en lite skrämmande berättelse från historien så blev eleverna verkligen fängslade av historien och det var många efterföljande frågor efteråt... 

Eleverna fick rita hur de föreställde sig att det såg ut på torget den där dagen i mars år 1600. 






Just den platsen, där männen avrättades, besökte vi på vår stadsvandring i slutet av maj. 








4 juni 2019

Avslutningssnurror!

Den här veckan förbereder sig eleverna inför skolavslutningen genom att göra vindsnurror. Alla 3:or kommer hålla i varsin vindsnurra när de tågar i led genom skolgården fram till sina sittplatser. 

De börjar med att färglägga fram och baksida av en mall för vindsnurran. Sen klipper de ut mallen samt klipper de sträckade linjerna på mallen innan de konstruerar ihop den med hjälp av lim, en grillpinne, en flörtkula och en kartnål. 

Det kommer bli väldigt mäktigt och färgglatt! 













3 juni 2019

Linköping, när staden bildades

Vårt arbete med Linköping fortsätter. Vi lär oss om hur staden bildades för 8-900 år sedan och att den då hette Liunga Kauping vilket betyder köpplatsen på ljungheden. 

Barnen fick också måla ett sigill för staden, med sin egna design. Inspiration för Linköpings kommun om man funderar på att designa om dagens Linköpings symbol... 














Den stora branden år 1700

Tänk er en stormig, mörk vinterkväll år 1700. Linköping är inte så stort. Staden ryms mellan domkyrkan och S:t Larskyrkan. Husen är små, gjorda av trä och ligger tätt. Följande hände (återberättat av en av våra elever):
Branden fick förödande konsekvenser. Nästan hela Linköping brann ner och katastrofen var ett faktum.
Vi illustrerade händelseförloppet i bild och text.













29 maj 2019

Stadsvandring

I veckan har vi startat upp vårt sista so- tema för läsåret, Linköping. En del av vår uppstart var en stadsvandring i Linköping tillsammans med guide. 
Vi startade utanför domkyrkan och fortsatte därefter på en spännande historisk (och delvis nutida) vandring genom staden. Fråga gärna barnen vad dom minns! 
Vi kommer att fortsätta att prata om dessa spännande händelser i skolan, så fler inlägg där vi jobbar med detta kommer.

Här följer bilder från vandringen: