21 december 2016

God jul & gott nytt år!


En hel termin! Redan?! Hur är det möjligt?
Idag hölls det julavslutning för hela skolan i idrottshallen. Vi sjöng ett par gemensamma sånger och sedan sjöng varje klass en sång. Vi bidrog med "En sockerbagare" och eleverna gjorde det med bravur! Även personalen bidrog med en fantastisk (?) version av "Tre pepparkaksgubbar". Efter den gemensamma  avslutningen samlades vi i klassrummen och lyssnade på Lyckoborgen samtidigt som vi fikade.

Vår musiklärare Johan.

Tack för en lärorik och rolig första termin i år 1. Vi ses igen den 9 januari 2017!


God jul & gott nytt år!!!




20 december 2016

Lyckoborgen

Ohhh så spännande det är att lyssna på Lyckoborgen! Hur ska det gå med Sasha, Kimmy, Mino, Justus och alla lyllorna? Vi lyssnar på avsnitt 21 imorgon och sedan återstår 3 avsnitt som ni gärna får lyssna på hemma så barnen får veta upplösningen. Avsnitten finns på Barnradion-Sveriges Radio. Idag har barnen fått färglägga Lyckoborgen. Bra finmotoriskt träning att hålla sig innanför linjerna.


Vi sorterar svenska djur och fåglar

Vi har gjort en bedömningsuppgift på NO passet i veckan. Barnen har ju tränat på att sortera in några svenska djur och fåglar efter hur de anpassar sig till vintern. Vilka går i ide/dvala, vilka flyttar och vilka övervintrar?
Barnen fick klippa ut och limma in djuren på rätt plats. Klurigt tyckte en del och lätt tyckte andra.





19 december 2016

Ritskola - tomte

Klart vi ritar tomtar på ritskolan så här dan, före dan, före dan, före dan, före dan, före dopparedan!








Restaurang Solrosen

Nu är omröstningen av namn till vår skolmatsal klar. Alla klasser fick lämna in förslag på namn och elevrådet gjorde sedan en omröstning. Tänk att det blev förslaget som kom från år 1. 😀

Bokvinst

Grattis alla lyckosamma vinnare i bibliotekets jultipspromenad! Idag fick vi dela ut fina bokvinster i år 1. Passande nog så var det en härlig bok som handlar om julen. 

16 december 2016

U som i uggla

Veckans bokstav har varit Uu. Det har tillverkats fina ugglor, målats ugglemandalas och skrivits om utemiljön på skolan. 








Tipspromenad och läsbingo

Hela veckan har vi kunnat gå tipspromenad i vårt fina bibliotek. I samband med att vi gjorde det passade många på att låna böcker till läsbingot som alla får med sig hem över jul. Det är självklart frivilligt att delta men vi uppmanar alla att elever att läsa under lovet!









15 december 2016

Återberätta med hjälp av bilder

Nu är skrivandet i full gång! Med hjälp av bilder återberättar vi berättelsen om Jesus födelse. Vi skriver ut meningarna och monterar bild och text på ett färgat papper.





Spåra siffror

Vi har nu arbetat oss igenom talraden 0-9, men vi behöver träna mer på att spåra och forma siffrorna på rätt sätt.  I veckan plockade vi fram våra små whiteboardtavlor och tränade tillsammans. Åhhh så roligt det var att skriva på en tavla med en annorlunda penna! Titta vilka fina siffror!




14 december 2016

Bildstöd

Bilder är ett viktigt komplement till det skrivna. I både no och so utgår vi ofta från bilder.

Ett kunskapskrav i so är att eleven ska kunna återberätta några berättelser ur Bibeln. 
Vi började med att vi läste berättelsen om Jesu födelse ur barnens bibel. Därefter fick eleverna parvis lägga fem bilder i kronologisk ordning och tillsammans återge berättelsen. Därefter återgav vi den tillsammans. Vi satte bilderna på tavlan och vi lärare modellerade hur man skulle kunna återberätta. Tillslut fick eleverna berätta själva för sin kompis. Nästa steg kommer bli att skriva någon/några meningar till bilderna.



I kunskapskraven för no läser vi att eleven ska kunna sortera djur efter olika egenskaper. Vi har ju jobbat med djuren på vintern så därför sorterade vi gemensamt några svenska djur. Vi sorterade efter de som går i ide, de som flyttar och de som stannar och övervintrar. Nästa steg blir att göra sorteringen på egen hand.




13 december 2016

Lucia

Att julen närmar sig märks på många sätt. Lekarna på veckans rastkul har jultema.


Eleverna på fritids gör fina dekorationer som pryder väggarna.


Skolans tvåor bjöd på vackert luciatåg. På bilden ser vi vår musiklärare Johan. Vi ber om ursäkt för att bilden är mörk.


Till sist önskar vi er alla en fortsatt glad lucia.





12 december 2016

10-kompisar

Med 10-kompisar menas alla talkombinationer som blir 10. De är lika viktiga att automatisera som multiplikationstabellerna kommer att vara. Vi övar bl.a. genom att spela spel, se Livet i mattelandet och laborera med plockisar. Om tid och möjlighet finns hemma så nöt gärna 10-kompisarna. Ni kan exempelvis göra så att en av er säger ett tal och den andra säger 10-kamraten. Använd 10 plockisar, en av er gömmer några i handen och den andra ska säga hur många som är gömda. Ett annat sätt är att slå en tärning och säga 10-kamraten till siffran som tärningen visar. Man kan också ta de klädda korten ur en kortlek, vända upp ett kort i taget och säga 10-kamraten till kortet som kommer upp.






9 december 2016

Åsnor, årsringar, årstavla och året

Som ni förstår av rubriken har veckans bokstav varit Å. Vi har skrivit meningar om årets årstider och månader. På skapandestationen gjorde vi fina Ior-åsnor. På parkeringen gällde det att hålla tungan rätt i munnen när vi ritade årsringar som inte fick nudda varandra. Fina årtalstavlor med barnens födelsedatum skapades också.